Grote belangstelling voor de Diploma Course

 

Een ongekend aantal van 42 wijnstudenten is deze week begonnen aan een zware opgave, de WSET Diploma Course. Internationaal staat deze wijnopleiding op eenzame hoogte, en aan de spanning in de klas is te merken dat iedereen zich hiervan bewust is. Frank Smulders MW heet iedereen welkom in het bosrijke Meerle, net over de grens bij Breda. Hij windt er geen doekjes om: er staat ons iets pittigs te wachten. Hier wordt serieuze inzet verwacht, discipline tijdens de zelfstudie en natuurlijk een sterke ontwikkeling van je proefvermogen. Bovendien is Engels de voertaal, een niet te onderschatten moeilijkheidsfactor voor sommige studenten.

Iedereen stelt zich kort voor, de meeste deelnemers hebben wel op één of andere manier een band met de wijnwereld, als wijnhandelaar, schrijver of sommelier.   Wat is de Diploma Course nu precies voor een opleiding en voor wie is hij bedoeld?

Het Londense instituut Wine Spirit Education Trust (WSET) is ‘s werelds grootste aanbieder van wijnonderwijs. Overal in de wijndrinkende wereld worden cursussen aangeboden op diverse niveaus: basis (Intermediate), gevorderd (Advanced) en topniveau (Diploma Course). Sinds enkele jaren worden ze ook in Nederland gegeven, en wel door Frank Smulders, de enige Master of Wine die ons land kent. Zijn docententeam groeit sterk, en door het gehele land zijn nu de eerste twee niveaus te volgen. Op www.wijneducatie.nl staat alles over locaties en lesdata vermeld.

De Diploma Course is het paradepaardje van de WSET, en behandelt op zeer grondige wijze de wereld van wijn, waarbij de nadruk meer ligt op het gefundeerd kunnen maken van beoordelingen van wijn dan op het uit je hoofd leren van feitjes. Het systematisch (blind) proeven is één van de unieke kwaliteiten van deze vorm van onderwijs. Tevens moet er een Course Work Assignment, een soort opstel, geschreven worden over een relevant onderwerp. Het moge duidelijk zijn dat enige bagage wel vereist is. De kosten zijn niet gering (ca. € 4500,-) en je dient zo’n 20 volle lesdagen te volgen. De deelnemers moeten dus wel bijzonder serieuze bedoelingen hebben. Dit is geen wijncursus voor hobbyisten.

De eerste les dient vooral om een indruk te krijgen van de verhoudingen in de internationale wijnwereld. Een hele reeks aan statistische gegevens wordt over ons uit gestrooid, met als doel dat we weten waar het allemaal om draait. Veranderende markten, problematische marges, wijnoverschotten, je wordt er niet vrolijk van.  Bijzonder geestig, maar weinig hoopgevend, is dan ook Franks grap “if you want to make a small fortune in the World of Wine, you’d better start with a big fortune”. Juist. Dat wilden we horen.

Na de lunch proeven we drie glazen rode wijn. Na de droge theorie smaakt dat wel, zou je denken, maar het is nog geen aperitieftijd. We dienen volgens de “Systematic Approach to Wine Tasting” iets zinnigs over de wijnen te schrijven, en dat is weer aardig wennen. Het blijft iets vreselijk lastigs, als je geen flauw idee hebt wat er in je glas kan zitten. Gelukkig biedt de WSET aanpak wel steun, en na wat oefening kan je vaak heel goede conclusies trekken. De drie wijnen waren van acceptabel niveau, maar ook niet meer dan dat. In de volgende lessen komen er betere flessen, zo belooft Frank.

Aansluitend keken we naar de amusante, maar gekleurde documentaire Mondovino, waarin op weinig subtiele wijze de good-guys van de bad-guys in de wijnwereld gescheiden werden. We hadden er nog een levendige discussie over. Het drie-gangenmenu was in orde, en na afloop vertrok bijna iedereen meteen naar de hotelkamer, toch wel veel indrukken, op zo’n eerste dag!

De volgende morgen gingen we verder met waar we gebleven waren. Over de marketing in de internationale wijnwereld en alles wat daarbij komt kijken. Prijsopbouw, promotie, positionering, presentatie, productontwikkeling, het kwam allemaal aan bod. Erg nuttig, want zelf ben ik al snel geneigd vooral naar het premium segment te kijken, terwijl dit een relatief gering deel van de totale markt is. Bij het horen van de naam Robert Parker kijkt Frank een tikje bezorgd, volgens hem is zijn invloed aan het verminderen. Een interessante opvatting!

De volgende lessen zullen gaan over de technische kant van de wijn: druivenrassen, wijnbouw en vinificatie. Deze laatste twee onderwerpen zullen aan de Universiteit van Geisenheim worden gegeven. In maart begint vervolgens de module waarbij alle wijn producerende gebieden worden behandeld, dit is verreweg het zwaarste en meest omvattende onderdeel. In het najaar kunnen we ons dan nog verdiepen in sterke dranken, mousserende en versterkte wijn. We kunnen onze borst dus natmaken en ons voorbereiden op een boeiend jaar, ik zal u op de hoogte houden!